A varázslatos világ üzleti lehetőségei

Sikeresen zárult a kétnapos Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) célpiaci képzésünk.

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országai, úgy, mint Bahrein, Katar, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia, és az Egyesült Arab Emírségek kulcsfontosságú szereplők a világgazdaságban. Ezek az országok gazdasági potenciálja és befolyása meghatározó a globális kereskedelem és az energetikai piacok terén.

Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek a tagországok a térség gazdaságának diverzifikációjára és a nem olajalapú ágazatok fejlesztésére, jellemzően a turizmus, az ingatlanfejlesztés, az infrastrukturális beruházások, illetve a pénzügyi szolgáltatások területén. A rugalmas vállalkozói környezet, továbbá a kedvező adórendszer vonzó célpontja lehet a magyar KKV-k számára, ahol innovatív termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak egy prosperáló gazdasági környezetben.

Azért szerveztük meg a célpiaci képzésünket, hogy segítsünk hozzájutni a szükséges tudáshoz és támpontot adjunk az érdeklődő magyar vállalkozásoknak, hogyan juthatnak be erre a piacra, illetve bővíthetik a már meglévő érdekeltségeiket. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országairól konkrét, átfogó képet adtunk, ezzel segítve a magyar vállalkozások üzletkötését, piacra lépését.

A tréningen bemutatásra került az ország gazdasági, politikai és kulturális háttere, Magyarország gazdaságdiplomáciai kapcsolatrendszere a célországgal, a piacra lépés előnyei és kockázatai, a perspektivikus ágazatok, interkulturális és protokoll ismeretek, valamint a célországban sikeresen működő exportőrök esettanulmányai.

Az első nap elején a résztvevő cégek képviselői meghallgathattak egy mindenre kiterjedő előadást a régió geopolitikai sajátosságokról Dr. Buda Lorina geopolitikai kutatótól.

Lorina 16 éve tevékenykedik felsőoktatásban, legfontosabbnak az összefüggések megértését és az önálló gondolkodás előmozdítását tartja. Oktatói és kutatói tevékenysége a nemzetközi gazdasághoz, globális gazdasági folyamatokhoz, fenntarthatósághoz, Európai Unióhoz, valamint a gazdaság területi szempontú megközelítéséhez kötődnek. Jelenleg fenntarthatósági szakértőként és az Edutus Egyetem adjunktusaként dolgozik.

A GCC 1981-ben alakult, és az azóta eltelt időszakban az országok szorosabb kapcsolatokat építettek ki egymással az energetikai együttműködés, a gazdasági integráció, valamint a politikai és biztonsági kérdések terén.

A GCC célja a térség stabilitásának és biztonságának növelése, valamint a gazdasági fejlődés és a közös érdekek védelme. A GCC rendszeresen tart csúcstalálkozókat és megbeszéléseket a tagállamok vezetői között, hogy koordinálják politikáikat és döntéseiket a fontos kérdésekben, és elősegítsék a regionális együttműködést.

A nap második felében a régióval kapcsolatos interkulturális ismeretek, sajátosságok kerültek górcső alá. Az arab és nyugat-európai kultúrák jellemzőinek eltérése, interkulturális dimenziók és hatásuk a tárgyaláson a választott célpiacon valamint gesztusra és szokásra vonatkozó helyi szabályok.

A GCC fókuszú célpiaci képzésünk második napján a HEPA által nyújtott üzleti és támogatási lehetőségekről, a régió adta üzleti feltételek kerültek bemutatásra Váradi Gréta Külgazdasági Attasé (Abu Dhabi) segítségével.

Bemutatkozott a Magyar-Emírségeki Üzleti Tanácsa, az Egyesült Arab Emírségek Nagykövetsége, és egy angol nyelvű előadás keretében Ras Al Khaimah Economic Zone is velünk volt online.

A képzés zárásaként a régióba sikeresen exportáló magyar vállalkozások (Kőröstej cégcsoport – Nagy Béla general manager, Vibrocomp Kft. – Dr. Bite Pál ügyvezető igazgató, 77 Elektronika Kft. – Holló Judit international sales director, Lourdes Honey Kft. – Bajzák Antal ügyvezető és Quadron Kibervédelmi Zrt. – Gulyás Péter ügyvezető igazgató) is bemutatták saját projektjeiket, megosztva sikertörténeteiket és felmerült nehézségeiket.

Mindez segít felkészíteni a hazai kis- és középvállalkozások munkatársait, hogy a nemzetközi piacokra való kilépés esetén könnyebben vehessék az eléjük gördülő akadályokat és inspirálódjanak egymás történetei által.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

„Csak úgy lehet győzni, ha mindenki másnál gyorsabban tanulunk.”

- Eric Ries

Felnőttképzési engedélyek

HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nzrt. © 2023 · Exportakadémia

This is a staging environment